Tuesday, October 10, 2006

Web 2.0

Inför detta seminarium läste vi två texter; "What Is Web 2.0 Design Patterns and Business Models for the Next Generation of Software" skriven av Tim O'Reilly och texten "We are the web" skriven av Kevin Kelly.

Seminariet började med att vi blev indelade i mindre grupper, där varje grupp fick fördjupa sig i tre frågor och sedan diskutera dem med de övriga i klassen. Sista timmen fick vi ytterligare två frågor att lösa med gruppen. För övrigt ett mycket bra sätt för att lära sig diskutera. =)

Vad handlade dessa texter om? Tim O'Reilly ville i sin text förklara eller förtydliga vad Web 2.0 är och innebär. När jag läste texten uppfattade jag den som en öppen kod, någonting alla kan ta del av och att det var en tjänst inte en programvara. Ju fler som använder och är med, desto bättre service blir det. Många datatermer nämndes och jag skulle slagit upp fler än vad jag hade gjort för att skapa större förståelse. Läs gärna biografin om
Tim O'Reilly.

Den andra texten skriven av Kevin Kelly, handlade istället om hur man såg på Internet för 10 års sen och hur den kommer att se ut om 10 år framåt. Hur kritiska människor var över internet och ansåg att det endast var "nördar" som skulle förstå och använda sig utav och ingen visste hur man skulle tjäna pengar på det. Det är något läskigt när man tänker på hur tekniken kommer att se ut om 10 år och hur påverkad man blir, vare sig man vill eller inte. T ex det "papperslösa samhället" som skulle vara att man blir helt oberoende av papper, eller att man helt slutar använda sedlar och bara kör med sitt bankomatkort eller betalar genom internet.

Att tänka sig in i framtiden och se sig själv som en "cyborgare" med ett chip bakom örat som fungerar som en dator eller helt enkelt förklarar vad just jag behöver äta för att hålla mig i form, vore och andra sidan inte helt fel. Eller?