Saturday, December 09, 2006

Internet - ett starkt verktyg för många...

"The Internet serves as both a one-way and a two-way network. Much of its use is for people to access documents and other information (text, audio and video) in ways which are, in concept, little more than sophisticated developments of the use of earlier technologies." Skriver Stephen Lax i boken The Internet and democracy. Han förklarar hur människor har större möjligheter i dag än tidigare att få en chans att uttrycka sig och ta del av information genom Internet.
S. Lax nämner även organisationer på internet som skapat sig en Internet profil, funnits med en mycket lång tid och blivit på detta sätt kända världen över. Internet lovar mycket för hur samhället och demokratin kan fungera. Hur människor kan vara med och påverka demokratiskt, genom att ta del av dokument eller protokoll eller genom att chatta med politiker osv. Vad händer med människor som inte kan ta del av detta?
Inför seminarium 4 läste vi texten som S. Lax skrivit och hade den som underlag för några frågor som skulle diskuteras. En av frågorna var vad Digitala klyftor är och hur detta kommer att påveka demokratin. Digitala klyftor förklarar man när vissa grupper ställs utanför, form av orättvisa eller ojämn fördelning. Vissa har tillgång till senaste informationstekniken andra inte. Genom detta blir det en ökad demokrati för vissa grupper och en minskad för andra. Hur är betydelsefulla och informationsrika hemsidor uppbyggda för allmänheten?
Vi fick även i uppgift att surfa på nätet på t ex en kommuns hemsida eller en politisk hemsida. Jag tittade in på Stockhoms hemsida, brukar för övrigt titta in där när jag vill hitta något nytt om museum eller om bostad. Jag tycker deras hemsida i stora hela var mycket användarvänligt och man guidar sig lätt på sidan. Klickade mig in på fliken "Lär känna dina borgarråd", där intervjuer publicerades 1-2 ggr/vecka. Jag läste om: Finansborgarråd Kristina Axén Olin (m) - Dialogen med människor viktig drivkraft. I detta forum fick allmänheten läsa om deras visioner och idéer kring hur Stockholm ska se ut och fungera.
S. Lax text om Internet och demokratin var mycket intressant att läsa och ger en tankeställare varför man inte besöker fler politiska hemsidor och blir mer engagerad i politik eller andra samhällsfrågor. Man har ett smörgåsbord med alla möjliga delikatesser, men inte intresset för att se hur det smakar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home