Friday, March 02, 2007

Vecka 2 - Kamera1&2, Redigering & Projektdokument

Denna vecka har bjudit på mer fördjupning i kamerateknik och ljusövningar. Även i redigeringsteknik, under föreläsningen med Sofia Lundmark fick vi ”leka” med effekter i Premiere och utveckla våra förmågor i programmet. Vi har haft ett seminarium tillsammans med Peter Gunnarsson, med visning av filmer som bland annat andra studenter skapat, för att lyfta fram bra och även sämre vinklar. Men också bjudit på diskussion kring själva skapandet och tankar kring hur och varför.

Denna vecka har bidragit till att jag/min grupp Lambda, fick mer kött på benen för att kunna skriva klart ett manus, en storyboard och en inspelningsplan inför andra avstämningen. Det som vi lagt fram gällande vårat projekt har Peter Gunnarsson hjälpt oss ”med mjuk hand” mot enklare lösningar och förbättringar.

Under Kamera 3 denna vecka fick vi tillsammans med hela klassen hjälpas åt att rigga upp trepunktljus som används när man t ex ska intervjua en person. Har inte tänkt på detta innan, men insett att det blir så mycket bättre med skuggor, glans i håret och personens framträdande i övrigt. Vi fick även lära oss att tänka på hur man som intervjuare och den som blir intervjuad ska agera under en inspelning. Det finns vissa tumregler över hur man skall förhålla sig, men kort och gott kan man sammanfatta det på detta vis:

  • Lyssna på personen man intervjuar för att kunna ställa följdfrågor.
  • Vara rak i ryggen.
  • Tala tydligt.
  • Se personen i ögonen.
  • Nicka istället för att mumla när personen pratar.
  • Våga gärna ställa helt oväntade frågor för att fånga det där speciella ögonblicket.

Hannes tog även upp om vad man ska tänka på när man ska göra en speakerröst, när man spelar in sin röst var det viktigt att det inte skulle låta som om man läste från ett manus utan att man ska läsa så naturligt som möjligt. Det var viktigt att tänka på själva speakertextens uppbyggnad, några exempel som jag som hastigt skrev ner:

  • Man skulle tänka på att skriva korta och enkla ord.
  • Renodla texten så mycket som möjligt.
  • Markera HUR man skulle läsa.
  • Lära sig början och slutet.
  • Gärna sitta med en filt över huvudet för att få upp så bra ljud som möjligt.

Eftersom jag har gjort en film tidigare och använt speakerröst vet jag vad viktiga dessa punkter är, kom på brister som jag skulle ha kunnat undvika om jag lärt mig det som Hannes gick igenom. Någonting vi inte tänkte på (i mitt förra projekt) när vi bad en kvinna göra speakerrösten, var att lyssna igenom allt material. Mitt i sitt pratande började hon prata så snabbt att man knappt kunde höra vad som sades. Man skulle helt enkelt ha låtit någon mer lyssnat av och helst två gånger. Vi kommer i detta projekt använda oss utav en speakerröst och jag kommer verkligen ha dessa punkter i minnet.

Bildkomposition – tre riktlinjer (A Digital Filmmaking Handbook)
En bild talar mer än tusen ord och därför är det extra viktigt att tänka på vad man vill berätta när man tar en bild eller filmar. En person som t ex filmas underifrån tycks se stark och överlägsen ut, mot någon som filmas uppifrån istället ser svag och underlägsen ut. Man ska tänka på vad det är man vill lyfta fram och se till att inget annat är i vägen eller tar för mycket plats. Tre riktlinjer:

Headroom - är en utav de riktlinjerna inom bildkompositionen som förklarar vikten med att sätta objektet du vill filma i fokus. Man ska helt enkelt försöka ha så lite luft runt objektet som möjligt för att kunna rama in och presentera det som ska presenteras. Risken finns annars att annat runt omkring kan locka/distrahera åskådaren. Mindre luft runt omkring bidrar till mer fokus på objektet i bilden.

Don’t be afraid to get too close – att inte vara rädd för att komma för nära är en annan riktlinje som lyfts fram. Att rama in ett ansikte och klippa bort deras kroppar skapar mer dramatik och väcker intresse hos publiken, ett ansikte kan säga en hel del och berättar genom olika uttryck känslor osv.

Lead your subject – att rama in en person och förtydliga för publiken att person t ex pratar med någon annan utanför bilden, så kan man lämna lite tom yta framför personen i bilden. När min grupp t ex gjorde intervjun med Hannes i veckan var våran reporter ur bild och det man kunde se var Hannes blick riktad mot reportern och med mer luft/yta framför honom för att inte vilseleda publiken.

Redigeringsteknik – tre riktlinjer (A Digital Filmmaking Handbook)
Vi introducerades till redigeringsprogrammet Adobe Premiere under första veckan och har även som nämnts tidigare fördjupat oss i programmet denna vecka. Det finns en mängd olika redigeringsprogram, men för mig är just nu Premiere det som känns enkelt och mest användarvänligt. Nedan följer tre olika redigeringstekniker:

Drag-and-drop editing – man kan t ex dra in olika klipp från projektfönstret (som man tankat in) direkt in till timelinen och där bestämma genom eget tycke och smak var de ska placeras. Mycket i Premiere handlar just om att dra och släppa.

JKL editing – vissa program stödjer JKL funktionen som gör att t ex bokstaven J på tangentbordet spelar filmen bakåt, K pausar och L spelar videon framåt. På detta sätt blir det enklare att flytta sig snabbare i videon från första scen till sista.

Effects – Premiere innehåller en mängd olika effekter och dessa kan användas för att t ex göra mjuka övergångar eller ändra nyanser. Man tar bara tag i effekten och släpper den över klippet och ångrar man sig är det bara att markera och trycka delete.

En annan uppgift som gäller för varje veckas inlägg är att läsa och ge feedback till en kurskamrats inlägg - gå in på Victors sida under comments och ta del av vad jag har att säga.

Sammanfattningsvis har det varit en vecka med en hel del påbyggnad av de olika områdena från kamera till intervju och ljussättningar. Ser framemot nästa vecka med mer fördjupning och utifrån manuset, tidsplaneringen och storyboarden – sätta igång på allvar med projektet.



1 Comments:

Blogger Indir Topcagic said...

Härligt att ni gjorde klart manus samt storyboard, intressant att se slutresultatet i slutet av mars!

Indir

8:48 AM  

Post a Comment

<< Home