Wednesday, January 17, 2007

Castells, Castells, Castells

Till seminarium 5 läste vi en sammanfattning av professorn Manuel Castells trebandsbok Informationsåldern: Ekonomi, samhälle och kultur. Det krävde att man läste texten ett antal gånger för att kunna få en chans att sätta sig in i Castells tänk och reflektioner. Castells är för övrigt en av de främsta och mest spännande samhällsanalytiker idag. Vill du veta mer om Castells? Läs här om hans biografi.

Han skriver om förändringar i världen och varför händelser skedde och på grund av vad. Olika länders styranden och snabba framväxt och andras misslyckanden. Kärnfamiljens betydelse och utveckling, Kvinnas roll som blir svagare och homosexuellas rätt till bildande av familj. Rädslan för utanförskapet i samhället och ett allt mer bristande skyddsnät. Castells tar upp i det stora hela om problem och möjligheter.

Eftersom texten innehöll ett ex antal svåra ord, fick vi under seminariumet gruppvis sammanfatta och förklara ett stycke var. Inför seminariumet skulle vi även förbereda tre frågor och så här löd mina:

Castells förklarar hur tjugohundratalet kan tänkas se ut och hur vi människor kan tänkas handla. Tankar som hur man handskas med tekniken på rätt sätt och vilken väg den kommer att ta är skrämmande. Vad menar Castells när han skriver att Elektroniska kommunikationsnät kommer att utgöra ryggraden i våra liv? Kommer den digitala klyftan att försvinna?

Familjeförhållanden förändras och kvinnans plats i hemmet ändras allt mer med tiden, det tar även Castells upp. Hur kommer mannens roll/plats utvecklas? Kommer det istället vara mannen som blir ”hemmafru”? Hur kommer kärnfamiljen att se ut i framtiden?

När Castells ser in i framtiden (futurologi) talar han om hur vi blir styrda i vårat samhälle för att skapa trygghet. Kameror, larmsystem, militären kan vara grunden, men kan ”Storebror” utöva för stor makt? Vad kan hända om detta skulle ske? Hur skulle personers integritet påverkas?

Ta del av Castells text och tänk på framtiden…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home