Friday, March 02, 2007

Vecka 3 - Redigering (ljud), Filmhistoria & Projektutveckling

Under vecka tre har solen varit framme och det har bidragit till mer glädje och energi… tyvärr även sjukdom för halva min grupp. Kursen har dock två hela veckor kvar (inte riktigt) och jag hoppas vårat projekt når sitt mål.

Veckan började med en föreläsning om ljud och redigering av ljud med Jon Manker. Hur viktigt det är med riktningen av mikrofonen och myggans placering för att få upp det bästa ljudet. Ljud är väldigt svårt att arbeta med och Jon tipsade oss om hur man kan undvika onödigt ljud. Exempel på tipsen som nämndes:

  • Använd hörlurar så man hör ljudet.
  • Tejpa kablar, sladdret kan ge skakningar.
  • För att motverka vind kan man använda sig av tyg som dämpar ”vindljud”.

Även olika ljudredigeringsprogram som Adobe Auditions och Sound Forge 6.0 visades upp och gav mig en större inblick i dess funktioner och möjligheter. Mycket att lära och ta till sig.

Bjöds även på lite filmhistoria (endast 3h, skulle ha behövts mer tid) och slutet av veckan var det mer fokus på det egna projektarbetet.

Denna veckas frågeställning:

Beskriv vad du har lärt dig om intervjuteknik, både utifrån egna erfarenheter och utifrån kurslitteraturen.

Det finns en mäng olika intervjuer med olika slags angreppssätt och vårat projekt kommer att innehålla ett antal enkätintervjuer. Enkätintervjuer är när man ställer samma fråga till ett visst antal människor. Min grupp bestämde oss för att hålla i kameran (utan stativ) på jakt efter människor som skulle intervjuas för att få snabba och spontana svar. Att fånga det där speciella tillfället och inte låta någon förbereda sig på ett svar gör intervjun mer verklighetstrogen.

Man märkte också att om man gick fram och frågade om man fick ställa en fråga och om de ville vara med på film fick man nästan direkt ett nej, eller så kändes intervjun som skulle förmedla impulsivitet istället tillgjord. Till en början kändes det lite dumt att bara springa fram med kameran och ställa en fråga, men man blev allt mer bekväm och resultatet blev bättre.

I litteraturen tas ett antal råd upp för hur man ska göra en bra nyhetsintervju, man kan dock använda dem vid andra intervjutyper också. Man kan kort säga:

  • Att det är viktigt att vara förbered.
  • Försöka avgränsa sig i frågorna och koncentrera sig på det viktigaste.
  • Noga med att lyssna på den personen som intervjuas så man också kan komma med bra följdfrågor eller motfrågor.
  • Att inte blir för bra kompis med personen som intervjuas.

När vi filmar dem som intervjuas filmar vi i närbild av ansiktet för att få med hela ansiktsuttrycket. Det ger en mer spännande vinkel eftersom ansiktets svarar på frågorna först och känslorna når ut snabbare till publiken. Det var allt för denna veckas uppgift, jag har också skrivit lite om intervjuteknik under v.2 under Hannes föreläsning.

En annan uppgift som gäller för varje veckas inlägg är att läsa och ge feedback till en kurskamrats inlägg - gå in på Victors sida under comments och ta del av vad jag har att säga.

Sammanfattningsvis har denna vecka gett en inblick i ljud och ljudredigering. Föreläsningen om filmhistoria (som jag önskar kunde ha varit längre), har också varit givande - känns som en bra grund för hela ljud och rörligbild kursen.

2 Comments:

Blogger Indir Topcagic said...

Väldigt intressant läsning och bra sammanfattning av veckan. Är särskilt förtjust i att du refererar till litteraturen så som du gör.

Fortsätt så!!
/Indir

indirs-blogg.blogspot.com

8:46 AM  
Blogger Unknown said...

Håller med Indir: Bra och välformulerade reflektioner!

5:52 AM  

Post a Comment

<< Home