Friday, March 02, 2007

Vecka 1 - Kamera 1, Redigering & Projektidéer

Veckan började med en introduktion om kursen Ljud & rörlig bild med Hannes Eder och Peter Gunnarsson. Under denna föreläsning diskuterades det om vad man ska tänka på när man ska berätta eller förklara en händelse. Vikten med att en berättelse skulle innehålla "cubs" slags byggstenar, för att hålla ihop och föra berättelsen framåt. Vad ett dokumentärt berättande är, olika stilar visades upp och talades om. Fick mig att tänka på vad viktigt det är att hålla i tanken dessa byggstenar och att inte glömma dess funktion.

Under denna vecka fick vi även möjligheten att träffa en kvinna vid namn Maria Wolrath Söderberg, en helt otrolig människa med så stark energi och glädje. Hon hade en föreläsning om Strukturerad idékläckning, för att hjälpa oss på vägen i och med vårat projektarbete. Vi fick utdelat ett häfte som hette Topikkatalog, i den fanns det olika förslag på hur man genom att sätta in topoi i olika sammanhang, som t. ex. innovation eller för kritiskt tänkande, komma på en idé och utveckla den. En föreläsning som bidrog till skratt, men också gav mig en möjlighet att komma på en idé lättare med hjälp av topi - någonting jag kommer ha med mig i framtida projekt.


Svar på denna veckas frågor:
  • En CCD (Charge Coupled Device) är ett slags bilddatachip som mäter ljusstyrkor och som används i video kameror för att kunna skapa en bild. Man kan antingen använda sig av ett bilddatachip för att få en färgbild eller tre olika chip som delar upp färgerna röd, grön och blå som sedan bildar tillsammans en färgbild. Storleken på CCD:n har också stor betydelse eftersom detta ökar ljuskänsligheten och ger bättre möjlighet till begränsat skärpedjup.
  • Bitdjup i ljudsammanhang innebär att det är bitdjupet som avgör hur noga ett ljuds amplitud kan beskrivas digitalt. Amplitud står för ljudstyrka och mäts i Decibel.
  • Interlaced scan skapar en bild på t. ex.TV:n. På svenska säger man växlande-bildgenerering eller sammanflätande-bildgenerering som innebär att linjerna på en TV-bild ritas upp, först udda och sedan jämna som i sin tur skapar själva bilden.
  • CODEC (COmpressor/DECompressor) är en mjukvara som är till för att komprimera video och ljuddata. Den är inbyggd i videokameran eller i videokortet. Man kan säga att CODECs är den som kodar en dataström för överföring, lagring och tolkar den för uppspelning eller redigering.
  • Vitbalans är vilken sammansättning av rött, grönt och blått som ger en mer neutral gråaxel. När man justerar kanalerna så de får lika värden i bildens gråa och vita partier kompenseras för ljusets färgsammansättning eller färgtemperatur. Det är vitbalansen som påverkar hela bildens färgåtervinning.

En annan uppgift som gäller för varje veckas inlägg är att läsa och ge feedback till en kurskamrats inlägg - gå in på Victors sida under comments och ta del av vad jag har att säga.

Sammanfattningsvis har jag lärt mig grunderna för kamera, hur man strukturerar upp en idé, redigerat i Premiere det som vi filmade i designstudion (intervjuer och miljön), hur produktionsprocessen går till och haft den första avstämningen med Peter Gunnarsson gällande två olika projektidéer, som varje grupp skulle redovisa, för ett personporträtt och en informationsfilm.

En innehållsrik vecka med mycket information och praktiskt arbete - en bra grund och start för projektutvecklingen.

1 Comments:

Blogger Indir Topcagic said...

Tack vare dina svar på veckans frågor har jag förstått lite mer och kan bidra med den kunskapen till mina svar. Allmänt intressant inlägg som vanligt, keep it up!

8:52 AM  

Post a Comment

<< Home